Appel oogst

We waren al een paar weekjes af en toe wat appels aan het rapen en plukken, maar nu hebben we besloten om ze er toch echt allemaal te gaan plukken. 

Eten in de brouwerij

In het weekend van 25 en 26 september organiseerden we een pop up restaurant bij bierbrouwerij Nevel Wild Ales. 2 dagen, 110 gasten, 4 gangen plus amuses. We kookten zoveel mogelijk uit het bos en hier en daar kochten we in bij lokale biologische ondernemers. 

Hügel

Een hügel is een verhoogd bed met als basis verrot hout. Het wordt veel toegepast in de permacultuur. Er zitten heel wat voordelen aan een hügelbed. Zo zal de grond minder snel uitdrogen (het hout werkt namelijik als een spons en laat het water los wanneer nodig. Het is ideaal voor een arme grond vanwege de compost werking, en de bodem temperatuur is hoger en ook het plantbed is hoger en daardoor makkelijker te bewerken. 
Wij hebben echter helemaal geen arme grond en ook geen last van watertekort, maar we hadden wel veel boomstammen en grond over en ook dan is een hügel een uitkomst. 
Na dagen bouwen was het zover, een hügel van wel 10 meter lang, 1,30 meter hoog en tot 3 meter breed is het resultaat. Nu alleen nog zaaien en planten.

Bramen, pruimen en nog veel meer.

In augustus zijn er kilo's bramen te plukken en ook pruimen, nashi peren en blauwe bessen. We plukken tevens de laatste groene vlierbessen waar we kappertjes van maken. En de eerste druiven die we gaan lacto fermenteren.

Kersen oogsten 

Halverwege juli oogsten we de kersen, delen we veel met de vogels en kijken we naar de oogst die nog komen gaat. Duindoorn, hazelaar, druiven, appel, peer, jostabes en nog veel meer. 

Groene Walnoten

Half tot eind juni plukken we groene walnoten. We experimenteren met onrijpe groene walnoten. Zo maken we groene walnoten op azijn, gesuikerde groene walnoten en walnoten likeur. 

Tuin thee

We plukken bloemen en bloesems die we vervolgens laten drogen om fijne kruiden en bloemen infusies van te maken. Met onder andere linde, kamille, vlier en jasmijn.

Lisdoddes uit de vijver 

Begin juni dreigt de poel steeds verder dicht te groeien. We halen de overtollige lisdoddes uit de poel en gebruiken ze als mulch bij de boompjes. En bewaren er ook wat om op te eten!

Composteren

Begin mei 2021 de composthoop is toe aan een metamorfose en ook het insectenhotel krijgt een opknapbeurt 

Kamperen in de boomgaard

Eind april 2021 de tent in de boomgaard vol bloesem