Minerva Art Acadamy

Op vrijdag 11 oktober bezochten een groep internationale studenten van de Minerva Art Academy bij Oogstwold op bezoek. Ze hadden een uitgebreid dagprogramma onder leiding van Cora Jongsma in het kader van het fieldlab "Tot in mijn vezels". Het voedselbos diende ter inspiratie en de kas werd omgetoverd tot creatieve broedplaats. Waar de ideeën en observaties uit het bos werden omgezet in tekeningen, gedichten en vilten kunstwerken. 


Het fieldlab "Tot in mijn vezels" is één van de fieldlabs waarbij het Lectoraat  Leefomgeving in Transitie ( Hanze Hogeschool) samenwerkt met stakeholders uit Oldambt onder de titel Graanrepubliek 2.0. Dit project wil bijdragen aan het behoud van het Oldambster erfgoed, de voedseltransitie en het versterken van de samenwerkingen tussen onderwijs, ondernemers, overheid en omgeving.

Voedselbosweekend

Op zaterdag 21 en zondag 22 september waren we te gast bij Arborealis tijdens het Voedselbosweekend. Deze prachtige kwekerij stond dit weekend in het teken van eetbare planten inclusief een mooi programma vol lezingen, rondleidingen en wildplukwandelingen. En wij mochten de bezoekers voorzien van bijzondere hapjes uit het voedselbos. 

Oogstlunch

Op zaterdag 14 en zondag 15 september verzorgden we rondleidingen inclusief een uitgebreide driegangen lunch ter ere van het Groninger Oogstfeest. We mochten twee dagen fantastische gasten ontvangen. 

Korte keten diner

Op dinsdag 25 juni verzorgden we het korte keten diner ter afsluiting van het onderzoeksproject Food for Care van de Hanze. We mochten we koken in de Moestuin van Toentje en in de keuken van Bie de Buuf. Een bijzondere avond georganiseerd door Eva (Studio Daagsch) en Robin (Wilde Keuze) in opdracht van Centre of Expertise Ondernemen van de Hanze. Dit korte keten diner was de afsluiting van een tweejarig onderzoeksproject Food for Care, waar lokale voedselproducenten en zorginstellingen centraal stonden. Het was een interactief en inspirerend diner boordevol samenwerking.

Proef Kunst!

Op zaterdag 22 juni was Marleen Dijkdrent van In-Kleur bij ons te gast.  Het afgelopen half jaar onderzocht Marleen de wereld onder onze voeten. Door schetsen, verhalen en biologisch afbreekbare kunst bracht ze de schimmels in kaart. Afgelopen zaterdag nam ze onze gasten mee in de wereld van het "Onder. Aards. Bestaan." tijdens een ware 'Verwonder Safari'


Door verhalen, kleine hapjes en interactieve kunst raakten de gasten uiteindelijk letterlijk verweven met het onderaardse én met elkaar. 

Lente lunch

Op 24 en 30 maart vierden wij de lente met een rondleiding en een uitgebreide lunch. We lieten zien, ruiken en proeven wat het Gastronomisch Voedselbos heeft te bieden in het begin van de lente. Aansluitend serveerde we 4 gangen met bijpassende drankjes.

Winterrondleiding

Op 28 januari en 17 februari gaven we een rondleiding. We lieten zien, ruiken en proeven wat het Gastronomisch Voedselbos heeft te bieden in de winter. Aansluitend staken we de houtoven aan voor een bospizza.

Experimenteel diner bij Fabrikaat

Voor TERRA_FOOD LABORATORY verzorgden we een meer gangen diner samen van lokale ingrediënten en toegespitst op het speciaal voor dit event vervaardigde experimentele servies van Fabrikaat.
(foto's: Fabrikaat)

Oldambster Oogstfeest

Tijdens het Oldambster Oogstfeest mochten wij de lunch verzorgen welke werd omlijst door muziek en poezie.
(foto' s Marijn Boeré)

Rondleiding & lunch

Een rondleiding door het voedselbos met aansluitend een meergangen lunch

Eten in de brouwerij

In het weekend van 25 en 26 september organiseerden we een pop up restaurant bij bierbrouwerij Nevel Wild Ales. 2 dagen, 110 gasten, 4 gangen plus amuses. We kookten zoveel mogelijk uit het bos en hier en daar kochten we in bij lokale biologische ondernemers. 

Appel oogst

We waren al een paar weekjes af en toe wat appels aan het rapen en plukken, maar nu hebben we besloten om ze er toch echt allemaal te gaan plukken. 

Hügel

Een hügel is een verhoogd bed met als basis verrot hout. Het wordt veel toegepast in de permacultuur. Er zitten heel wat voordelen aan een hügelbed. Zo zal de grond minder snel uitdrogen (het hout werkt namelijik als een spons en laat het water los wanneer nodig. Het is ideaal voor een arme grond vanwege de compost werking, en de bodem temperatuur is hoger en ook het plantbed is hoger en daardoor makkelijker te bewerken. 
Wij hebben echter helemaal geen arme grond en ook geen last van watertekort, maar we hadden wel veel boomstammen en grond over en ook dan is een hügel een uitkomst. 
Na dagen bouwen was het zover, een hügel van wel 10 meter lang, 1,30 meter hoog en tot 3 meter breed is het resultaat. Nu alleen nog zaaien en planten.

Bramen, pruimen en nog veel meer.

In augustus zijn er kilo's bramen te plukken en ook pruimen, nashi peren en blauwe bessen. We plukken tevens de laatste groene vlierbessen waar we kappertjes van maken. En de eerste druiven die we gaan lacto fermenteren.

Kersen oogsten 

Halverwege juli oogsten we de kersen, delen we veel met de vogels en kijken we naar de oogst die nog komen gaat. Duindoorn, hazelaar, druiven, appel, peer, jostabes en nog veel meer. 

Groene Walnoten

Half tot eind juni plukken we groene walnoten. We experimenteren met onrijpe groene walnoten. Zo maken we groene walnoten op azijn, gesuikerde groene walnoten en walnoten likeur. 

Tuin thee

We plukken bloemen en bloesems die we vervolgens laten drogen om fijne kruiden en bloemen infusies van te maken. Met onder andere linde, kamille, vlier en jasmijn.

Lisdoddes uit de vijver 

Begin juni dreigt de poel steeds verder dicht te groeien. We halen de overtollige lisdoddes uit de poel en gebruiken ze als mulch bij de boompjes. En bewaren er ook wat om op te eten!

Composteren

Begin mei 2021 de composthoop is toe aan een metamorfose en ook het insectenhotel krijgt een opknapbeurt 

Kamperen in de boomgaard

Eind april 2021 de tent in de boomgaard vol bloesem