Korte keten diner
Op dinsdag 25 juni verzorgden we het korte keten diner ter afsluiting van het onderzoeksproject Food for Care van de Hanze. We mochten we koken in de Moestuin van Toentje en in de keuken van Bie de Buuf. Een bijzondere avond georganiseerd door Eva (Studio Daagsch) en Robin (Wilde Keuze) in opdracht van Centre of Expertise Ondernemen van de Hanze. Dit korte keten diner was de afsluiting van een tweejarig onderzoeksproject Food for Care, waar lokale voedselproducenten en zorginstellingen centraal stonden. Het was een interactief en inspirerend diner boordevol samenwerking.
Proef Kunst!
Op zaterdag 22 juni was Marleen Dijkdrent van In-Kleur bij ons te gast. Het afgelopen half jaar onderzocht Marleen de wereld onder onze voeten. Door schetsen, verhalen en biologisch afbreekbare kunst bracht ze de schimmels in kaart. Afgelopen zaterdag nam ze onze gasten mee in de wereld van het "Onder. Aards. Bestaan." tijdens een ware 'Verwonder Safari'
Door verhalen, kleine hapjes en interactieve kunst raakten de gasten uiteindelijk letterlijk verweven met het onderaardse én met elkaar.
Lente lunch
Op 24 en 30 maart vierden wij de lente met een rondleiding en een uitgebreide lunch. We lieten zien, ruiken en proeven wat het Gastronomisch Voedselbos heeft te bieden in het begin van de lente. Aansluitend serveerde we 4 gangen met bijpassende drankjes.
Winterrondleiding
Op 28 januari en 17 februari gaven we een rondleiding. We lieten zien, ruiken en proeven wat het Gastronomisch Voedselbos heeft te bieden in de winter. Aansluitend staken we de houtoven aan voor een bospizza.
Experimenteel diner bij Fabrikaat
Voor TERRA_FOOD LABORATORY verzorgden we een meer gangen diner samen van lokale ingrediënten en toegespitst op het speciaal voor dit event vervaardigde experimentele servies van Fabrikaat.
(foto's: Fabrikaat)
Oldambster Oogstfeest
Tijdens het Oldambster Oogstfeest mochten wij de lunch verzorgen welke werd omlijst door muziek en poezie.
(foto' s Marijn Boeré)
Rondleiding & lunch
Een rondleiding door het voedselbos met aansluitend een meergangen lunch
Eten in de brouwerij
In het weekend van 25 en 26 september organiseerden we een pop up restaurant bij bierbrouwerij Nevel Wild Ales. 2 dagen, 110 gasten, 4 gangen plus amuses. We kookten zoveel mogelijk uit het bos en hier en daar kochten we in bij lokale biologische ondernemers.
Appel oogst
We waren al een paar weekjes af en toe wat appels aan het rapen en plukken, maar nu hebben we besloten om ze er toch echt allemaal te gaan plukken.
Hügel
Een hügel is een verhoogd bed met als basis verrot hout. Het wordt veel toegepast in de permacultuur. Er zitten heel wat voordelen aan een hügelbed. Zo zal de grond minder snel uitdrogen (het hout werkt namelijik als een spons en laat het water los wanneer nodig. Het is ideaal voor een arme grond vanwege de compost werking, en de bodem temperatuur is hoger en ook het plantbed is hoger en daardoor makkelijker te bewerken.
Wij hebben echter helemaal geen arme grond en ook geen last van watertekort, maar we hadden wel veel boomstammen en grond over en ook dan is een hügel een uitkomst.
Na dagen bouwen was het zover, een hügel van wel 10 meter lang, 1,30 meter hoog en tot 3 meter breed is het resultaat. Nu alleen nog zaaien en planten.
Bramen, pruimen en nog veel meer.
In augustus zijn er kilo's bramen te plukken en ook pruimen, nashi peren en blauwe bessen. We plukken tevens de laatste groene vlierbessen waar we kappertjes van maken. En de eerste druiven die we gaan lacto fermenteren.
Kersen oogsten
Halverwege juli oogsten we de kersen, delen we veel met de vogels en kijken we naar de oogst die nog komen gaat. Duindoorn, hazelaar, druiven, appel, peer, jostabes en nog veel meer.
Groene Walnoten
Half tot eind juni plukken we groene walnoten. We experimenteren met onrijpe groene walnoten. Zo maken we groene walnoten op azijn, gesuikerde groene walnoten en walnoten likeur.
Tuin thee
We plukken bloemen en bloesems die we vervolgens laten drogen om fijne kruiden en bloemen infusies van te maken. Met onder andere linde, kamille, vlier en jasmijn.
Lisdoddes uit de vijver
Begin juni dreigt de poel steeds verder dicht te groeien. We halen de overtollige lisdoddes uit de poel en gebruiken ze als mulch bij de boompjes. En bewaren er ook wat om op te eten!
Composteren
Begin mei 2021 de composthoop is toe aan een metamorfose en ook het insectenhotel krijgt een opknapbeurt
Kamperen in de boomgaard
Eind april 2021 de tent in de boomgaard vol bloesem