2025

Onderstaand komende activiteiten.
Scroll naar beneden voor meer 

Activiteit op maat

Op zoek naar een bijzondere activiteit? Eens een keer wat anders? Kom met je vrienden, familie of collega's ontdekken wat het Gastronomisch Voedselbos je te bieden heeft. 

Kom het bij ons ontdekken tijdens een rondleiding, workshop of lunch.

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.


Graag gaan we met je in gesprek over de mogelijkheden. Mail je wensen en we maken graag een activiteit op maat voor je!

REEDS GEWEEST

Onderstaand een overzicht van activiteiten in het verleden

Food.Film.Fest

Voedsel Anders organiseert van 10 november tot 10 december 2024 het Food,Film. Fest.

Ook Oogstwold doet hieraan mee en we vertonen op zaterdag 16 november de film Onder het Maaiveld.

Wat kan je verwachten?
Zoals je van ons gewend bent is niets compleet zonder dat we wat laten proeven en zien. Daarom verwelkomen we je graag op zaterdag 16 november om 14.30 uur voor een welkomstdrankje en een uitgebreide rondleiding door het voedselbos. Aansluitend zullen we in de kas de film Onder het Maaiveld vertonen. Tussendoor laten we wat kleine hapjes proeven (let op! het is een kleine proeverij dus we serveren geen lunch of diner). 





Let's Gro

Op zaterdag 9 november 2024 staan we tijdens het Let's Gro festival in Groningen.


Wat kan je verwachten?
Gratis festival over de toekomst van Groningen!

Let’s Gro is hét festival over de toekomst van Groningen waar iedereen welkom is om mee te denken over ideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten en te luisteren en kijken naar inspirerende sprekers. Met meer dan 100 installaties, workshops, films, muziek, maquettes en nog veel meer is Let's Gro op 8, 9 en 10 november weer dé plek om stil te staan bij de toekomst van Groningen.

Wij zullen hier op zaterdag 9 november verschillende hapjes verzorgen waarin de eiwit transitie centraal staat. Zien we je daar?




foto credits: Marinus Vroom

Voedselbosweekend bij Kwekerij Arborealis

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2024 zijn we te gast bij Arborealis tijdens het voedselbosweekend. We serveren kleine hapjes met ingrediënten uit het voedselbos. 


Wat kan je verwachten?
Tijdens deze dagen zal Arborealis hun nieuwe oogst presenteren met daaronder weer heel wat eetbare nieuwigheden! De plantenwinkel staat dan vol frisse nieuwe planten, de keuze is het grootst en het perfecte plantseizoen staat voor de deur.  

Er zijn lezingen: zo zal op zaterdag Vera Greutink (Tuinsmakelijk/Grown to Cook) je laten zien hoe je ook in je achtertuin voedselbosprincipes kunt toepassen. Heb je niet veel ruimte, maar wil je wel een mooie, eetbare, klimaatbestendige en biodiverse achtertuin? Dan is deze gratis lezing precies wat voor jou! Vera vertelt je over haar favoriete planten voor een kleinschalig voedselbos, zoals vaste groenten, klimmers, struiken, bomen en kruiden.

Op zondag vertelt Liesbeth van Bemmel je over verdienmodellen, mogelijkheden mbt regelgeving en andere ins and outs over het voedselbos. Liesbeth is zelf fulltime voedselbosbouwer in Voedselbos Benthuizen en is expert in de juridische en financiële zaken rondom het voedselbos. Wil je een voedselbos starten, zit je nog in de beginfase of loop je tegen dingen aan? Dan is deze gratis lezing iets voor jou en je collegavoedselbossers. 

Proef het voedselbos: Jorik en Bauke van Gastronomisch Voedselbos Oogstwold zijn het hele voedselbosweekend aanwezig bij Arborealis met verrassende proeverijtjes uit het voedselbos.

Rondleidingen en wilde plantenwandelingen: tijdens het voedselbosweekend laat Arborealis je graag zien hoe ze samen met de natuur kweken. Wandel mee over de kwekerij, stel je vragen en leer bij over kweken en wilde planten. 


ZATERDAG 21 september 9.00 - 16.30 uur

ZONDAG 22 september 10.00 - 16.00 uur


Rondleiding en lunch UITVEKOCHT

Op zaterdag 14 september 2024 organiseren we ter ere van het Gronings Oogstfeest een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een lunch.


Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere, en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Ter ere van het Gronings Oogstfeest houden we ook dit jaar in september een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een drie gangen lunch verzorgt door Chef Jorik.


Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]



Rondleiding en lunch UITVERKOCHT

Op zondag 15 september 2024 organiseren we ter ere van het Gronings Oogstfeest een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een lunch.


Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere, en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Ter ere van het Gronings Oogstfeest houden we ook dit jaar in september een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een drie gangen lunch verzorgt door Chef Jorik.


Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]



Kom over de brug festival

 
Dit eendaagse festival wordt een dag die verbinding maakt tussen kunst, ambacht, ambachtelijk geproduceerd voedsel en ons cultureel landschap. Maar ook een dag van verbinding tussen Blauwestad en de omliggende dorpen. De Wilgenborg wordt omgetoverd tot één groot atelier, waar kunstenaars werken en waar je workshops kunt volgen. Ook zijn er optredens met muziek, verhalen en gedichten.

Programma 10.30 tot 18.00 uur

Erik Hulsegge geeft om 10.30 uur het startsein van het Kom over de brug-festival. Hij zal enkele van zijn columns voorlezen. Refia Doevendans draagt gedichten voor. Hierna kun je op stap. Rondom de Wilgenborg staan kramen met ambachten, kunst- en streekproducten. In de Wilgenborg zelf zijn kunstenaars aan het werk en worden er gratis workshops gegeven. Jong en oud kan deelnemen.

Ook het Groninger Museum komt met een prachtige Museum on Tour-caravan, om workshops te geven. Voor de muziekliefhebbers treden ‘s middags Diederik Nomden, Bert Hadders en de jonge band Just Us van Nick Strobos en Jolien Folkerts op.

Kortom, een dag boordevol verrassing en ontmoeting.


Korte keten diner

Op dinsdag 25 juni serveren wij een diner op locatie bij Toentje / Bie de Buuf . 
 
Dit is het afsluitende diner van het onderzoeksproject Food for Care.

Dit project (van het Centre of Expertise Ondernemen van de Hanzehogeschool Groningen) gaat over de verbinding tussen lokale voedselbedrijven en zorginstellingen in Noord-Nederland.  Met als doel de gezondheid van zowel patiënten als de gemeenschappen te verbeteren door voeding uit de korte keten toegankelijker te maken. 

Dit diner is speciaal voor professionals uit de agri-, landbouw- en zorgsector die willen bijdragen aan het versterken van de korte voedselketen.  



Proef kunst! UITVERKOCHT

Op zaterdag 22 juni is Marleen Dijkdrent van In-Kleur bij ons te gast met haar project Onder. Aards. Bestaan. Dit is een kunstproject over het verweven zijn met het onderaardse. Interactieve kunst waar alles draait om beleven en voelen! “Hoe diep gaat het leven? Zijn wij nog verweven? Hoe verhouden wij ons tot het onderaards bestaan?”

Wat als kunst en koken samen komen, wat als de bodem onder je voeten de hoofdrol speelt. Wat als alles verweven raakt? Kom jij proeven van de kunst?

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Om te laten zien dat alles met elkaar verweven is, letterlijk en figuurlijk laten we kunst en koken samen komen tijden Proef Kunst! De wereld onder je voeten staat centraal. Wat leeft daar allemaal en hoe is alles verbonden.


Wij nodigen je uit om mee te weven en zo verbonden te raken met het landschap en met de aarde onder je voeten. Welke verbindingen zijn er? We laten je ervaren, voelen, beleven en proeven aan de hand van het kunstproject Onder. Aards. Bestaan. Naast een route door het voedselbos, waarin je zelf verweven mag raken met de kunst van Marleen, serveren wij diverse kleine hapjes, waar de wereld van schimmels en fermentatie centraal staat. Alles is verweven, de grond onder onze voeten, de kunst en het eten. Wil jij deze bijzondere kunst & eetroute beleven? Laat jij je verweven?


Wat: Proef Kunst!

Waar: Oogstwold (Ekamperweg 1a, Oostwold (gem. Oldambt)

Wanneer: zaterdag 22 juni

Tijd: van 14.00 tot ongeveer 16.30 

Kosten: 29,50 (incl. welkomstdrankje en verschillende kleine hapjes)


Tickets enkel vooraf en online beschikbaar via de onderstaande ticketlink.

Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]


Wijnworkshop LAATSTE PLEKJES!

In drie avonden nemen we je mee in de wondere wereld van wijn. Zo leer je hoe je wijn moet proeven, je leert over verschillende wijnstijlen en wijnmaaktechnieken en over wijn en spijs combinaties. 

We proeven elke avond meerdere wijnen en na afloop ben je beter in staat wijnen te omschrijven, weet je welke smaken jouw voorkeur hebben en kun je basis wijn en spijs combinaties maken. 


Wat kan je verwachten?
De wijnworkshops zijn verdeeld over drie avonden:
Op dinsdag 9 april staat wijnproeven centraal (UITVERKOCHT!)
Dinsdag 16 april staat in het teken van verschillende wijnstijlen en wijnmaaktechnieken (LAATSTE 2 PLEKJES)
En op dinsdag 23 april gaan we in op wijn en spijs combinaties.

De avonden bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk (proeven) en worden verzorgd door Bauke zij is een gepassioneerde wijnprofessional met meer dan twee decennia ervaring in de horeca- en wijnwereld. In 2019 behaalde ze het internationaal erkende  'WSET level 4 diploma in wines'. Haar doel is om haar kennis in te zetten om gasten en studenten mee te nemen op een boeiende reis door de wereld van wijn. Daarmee wil ze je inspireren en je waardering voor dit mooie product vergroten.


Je kunt ervoor kiezen om slechts een avond aan te sluiten (9, 16 of 23 april) kosten per avond zijn 29,50 tot 35 euro. Of sluit alle drie de avonden aan en krijg ook nog eens 10% korting.


We starten om 19.30 uur en sluiten af rond 22.00 uur

Kosten: €29,50 - €85,00 pp (afhankelijk van 1 of meerdere avonden)

Tickets enkel vooraf en online beschikbaar via de onderstaande ticketlink.

Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]

Lente lunch  UITVERKOCHT

Op zondag 24 maart en zaterdag 30 maart organiseren we een rondleiding in Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een uitgebreide lunch.

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Om de start van de lente te vieren geven we een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een drie gangen lunch verzorgd door chef Jorik.

Kosten: €49,50,- pp (dit is inclusief welkomstdrankje, rondleiding, 3 gangen lunch en bijpassende drankjes)

Tickets enkel vooraf en online beschikbaar via de onderstaande ticketlink.


Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]

Winterrondleiding

Op zondag 28 januari en zaterdag 17 februari organiseren we een winterrondleiding Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een bospizzapunt uit de houtoven.

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Wat is er in de wintertijd te zien, te ruiken en te proeven in het Gastronomisch Voedselbos? We nemen je mee en aansluitend serveren we een bospizzapunt uit de houtoven. 

We starten om 13 uur en sluiten af rond 15.30 uur

Kosten: €29,50,- pp (dit is inclusief welkomstdrankje, rondleiding, bospizzapunt en drankje).

Tickets enkel vooraf en online beschikbaar via de onderstaande ticketlink.


Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]

2023

Innovatief diner op experimenteel servies van Fabrikaat

Op zaterdag 18 november zijn we weer even terug in Nijmegen en verzorgen we een uitgebreid diner bij Fabrikaat. 

DINER -ZATERDAG 18 NOVEMBER  2023 18:00 

kosten 60 euro ticketverkoop start 8 oktober


Stap binnen bij TERRA_FOOD LABORATORY! Fabrikaat start met een nieuw experiment naar de innovatieve toepassingen van lokale grondstoffen met de opening van het tijdelijke TERRA_FOOD LABORATORY. Deze plek is een broedplaats voor creatieve geesten, waar food designers, bakkers, chef-koks, ontwerpers en publiek elkaar ontmoeten. Samen onderzoeken zij hoe eetbaar ons rivierenlandschap is, en waar de grenzen liggen tussen food en non-food. Hoe kunnen we duurzaam voedsel en servies ontwerpen? 

                                            “Innovatie, ontwerp, en culinair avontuur komen hier samen”



Ook Oogstwold doet mee aan dit project en zal op zaterdag 18 november een diner verzorgen. De innovatieve gerechten worden geserveerd op speciaal hiervoor ontworpen servies van Fabrikaat. Tickets zijn vanaf 8 oktober te verkrijgen via de onderstaande ticketlink en meer info vind je op de website van Fabrikaat.

Oldambster Oogstfeest

Zaterdag 14 oktober koken we samen met anderen in De Wilgenborg in Blauwestad tijdens het Oldambster Oogstfeest.

Meer info:

Gronings Vuur organiseert in samenwerking met verschillende partners uit de regio het allereerste Oldambtster Oogstfeest! Schuif op zaterdag 14 oktober aan bij een bijzondere drie-gangen lunch, door lokale koks bereid met producten van de Oldambtster bodem. 

Proef de bijzondere smaken die van de rijke bodem komen. Aan lange tafels kun je genieten van bekende en onbekende gerechten en ontmoet je nieuwe mensen. Tijdens de lunch luister je naar poëzie, muziek en de verhalen die bij de gerechten horen en leer je meer over de rijke landbouwstreek Oldambt. Er is plaats voor 50 personen tijdens deze lunch.


Gronings Vuur vindt het belangrijk en leuk om een grote diversiteit aan mensen aan tafel te hebben. Daarbij willen ze nadrukkelijk ook de mogelijkheid geven aan mensen met een kleine portemonnee of die door andere redenen niet zo gemakkelijk bij dit soort evenementen aansluiten om er toch bij te zijn.

Doneren
Daarom verkopen ze 35 reguliere couverts (lunches) en vragen we je bij het betalen of je een half of een heel couvert kunt doneren aan iemand anders. Wij zorgen ervoor dat deze couverts dan bij de juiste mensen terecht komen door samenwerkingen met organisaties als Sterk uit Armoede.

Datum: Zaterdag 14 oktober
Tijden: 12.00 – 15.00 uur
Prijs: €25,00 inclusief 2 drankjes
Locatie: De Wilgenborg, Blauwestad

In samenwerking met:
Oogstwold, De Graanrepubliek, Stichting Wilgenborg, Blauwe Stad, De Werkboerderij, akkerbouwbedrijf Nieuw Udengast, Broodbakkerij De Eenvoud en anderen.

Meer informatie volgt, maar wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen!

Onderdeel van groter programma
Het Oogstfeest is één van de drie onderdelen van Onze Grond, de naam van het overkoepelende programma van Gronings Vuur in het Oldambt. Ook de muzikale verhalenavond Tot op de Bodem maakt daar onderdeel vanuit, evenals de expositie Possible Landscapes. Centraal thema is in alle gevallen de toekomst van de Oldambtster grond.

Voor meer info zie de website van Gronings Vuur

Rondleiding en lunch

Op zondag 10 september 2023 organiseren we ter ere van het Groninger Oogstfeest een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een lunch.

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere, en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij voor een groot deel geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of "onkruid" is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet.

Ter ere van het Groninger Oogstfeest een is er een rondleiding door het Gastronomisch Voedselbos met aansluitend een drie gangen lunch verzorgt door Chef Jorik.

Kosten: €29,50,- pp (dit is inclusief welkomstdrankje, rondleiding, 3 gangen lunch, bijpassend drankje en de servicekosten van de tickets)

Tickets enkel vooraf en online beschikbaar via de onderstaande ticketlink.


Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected] Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected]

Eten in de Brouwerij

Zaterdag 25 september en zondag 26 september  2021 koken we in de brouwerij van Nevel. Tickets zijn te verkrijgen via de webwinkel van Nevel

Meer info:

"Een van de nieuwe projecten van chef Jorik is Oogstwold: een bedrijf en gastronomisch voedselbos in Groningen met roots in Nijmegen. Oogstwold is bezig met de realisatie van een volwaardig gastronomisch voedselbos plus mogelijkheden om te dineren (en andere vormen van recreatie en educatie). Het gastronomisch voedselbos is nog niet open voor publiek, maar inmiddels wordt er wel geoogst.

Wat kan je verwachten?
Oogstwold staat voor een duurzamere, en toekomstbestendige aanpak van gastronomie waarbij geoogst wordt uit eigen voedselbos. Een voedselbos triggert je creativiteit met koken, omdat er zoveel groeit waarvan je zelf nog niet bedacht had dat iets überhaupt kan. Alle planten die er staan zijn interessant, of het nou kruiden, bloemen of onkruid is. Dat maakt het een feestje voor je creatieve brein en dat maakt dat je dat ook op het bord weer terugziet

Ter kennismaking van dit concept, geniet je 2 dagen lang van Flores X Oogstwold. Geniet van een volledig verzorgde avond, tussen de houten biervaten. Een 4-gangendiner inclusief bijpassende bieren, geïnspireerd door wilde bieren en Nijmeegse streekproducten. Dat het speciaal wordt moge duidelijk zijn.

Kosten: €60,- pp inclusief drank. Let op, deze editie is volledig vegetarisch!

Bij het afrekenen graag de namen van je tafelgenoten doorgeven.
Allergieën graag doorgeven via een mail naar [email protected]. Disclaimer: bij de aanschaf van een of meerdere ticket(s) ga je akkoord met de mogelijkheid dat je wordt gefilmd of gefotografeerd. Wanneer je dit niet wil, neem contact op met [email protected].

Let op, indien je door omstandigheden niet meer kan komen, is het vanwege het inkopen van producten is het niet meer mogelijk om binnen 7 dagen voor het event te cancelen en restitutie te krijgen. We denken graag mee aan een oplossing en hopen op je begrip hiervoor. Mocht het event niet meer door kunnen gaan ivm nieuwe COVID-19 maatregelen, dan ontvangt iedereen zijn of haar geld terug.